Tak 23-beleggingsverzekering: onbekend is onbemind

  • Slechts 1 op 4 Belgen weet wat een tak 23-product is.
  • Zelfs personen die aangeven vertrouwd te zijn met een tak 23-product, kunnen de voordelen/risico’s niet correct vermelden.
  • Het federale zomerakkoord zorgt mogelijk voor een verdere doorbraak in de verkoop van tak 23-producten. In het eerste kwartaal van 2017 kende de markt al een groei van 14,7%.

Brussel - Uit een onderzoek[i] bij meer dan 2.000 respondenten blijkt dat bijna 40% van de Belgen belegt in één of meerdere financiële producten. De tak 21-spaarverzekering is het populairst, gevolgd door beleggingsfondsen, aandelen, obligaties, tak 23-beleggingsverzekeringen en  fondsen die in andere fondsen beleggen.

Het onderzoek spitst zich verder toe op de kennis van de tak 23-beleggingsverzekering. Slechts 25% weet wat dit is (een levensverzekering verbonden aan beleggingsfondsen). Wanneer gevraagd wordt naar de voor- en nadelen wist nog slechts iets meer dan 10% dat men op een tak 23-beleggingsverzekering geen roerende voorheffing betaalt, dat men een premietaks moet betalen en dat men een begunstigde naar keuze in het contract kan opnemen.

“Te lange termijn”, “te laag rendement” en “te hoog risico” zijn de vaakst vermeldde redenen waarom de respondenten niet in een tak 23-product investeren. Deze vaststelling is niet nieuw. Het is trouwens onder meer daarom dat Generali Belgium twee jaar geleden haar tak 23-aanbod volledig heeft aangepast. Het voegde verschillende gerenommeerde fondsen toe aan het gamma en creëerde een aantal opties om het risico te beperken (Gespreide Investering, Dynamische Stop Loss en Automatisch Herbeleggen). Deze wijzigingen hebben ertoe bijgedragen dat het premie-inkomen in dit segment in 2016 met 85% steeg. Generali Belgium heeft in het eerste kwartaal 2017 ondertussen een marktaandeel van meer dan 13% verworven.

Er werd tevens onderzocht of tak 23-klanten tevreden zijn met de communicatie over hun belegging. 50% van de respondenten die een jaarlijkse stand van zaken ontvangen, gaf aan graag vaker een update te ontvangen. Het bekomen van een stand van zaken is dan ook voor beleggers een van de topredenen om hun makelaar/verzekeraar te contacteren. Ook op deze behoefte tracht Generali in te spelen. Zo lanceerde de verzekeraar - als enige in België - in april 2017 een nieuwe “reporting tool” die de makelaar toelaat om op een zeer eenvoudige manier in ‘real time’ een overzicht aan zijn klant te bezorgen (d.m.v. een pdf of online consultatie).

Federaal zomerakkoord maakt tak-23-producten interessanter

Door de invoering van een aantal fiscale maatregelen in het zomerakkoord van de federale regering verwacht Generali een forse stijging in de vraag naar tak 23-producten. Tom Vanham, CEO Generali Belgium:

Tak 23-producten zijn vrijgesteld van de nieuwe heffing op beleggingsfondsen. Een verdere verschuiving van het investeringsgedrag van de belegger is dan ook waarschijnlijk. Ik denk dat dit voor de definitieve doorbraak van tak 23 zal zorgen.”

 

[i] Het onderzoek werd uitgevoerd door iVox en vond plaats in januari 2017 op basis van een representatief onderzoek bij 2.104 respondenten.

Contacteer ons
Bruno Peelman Marketing & Communication, Generali Belgium
Bruno Peelman Marketing & Communication, Generali Belgium
Over ATHORA

Over Athora Belgium N.V.

Athora Belgium (het vroegere Generali Belgium) is sinds 1901 aanwezig in België. Het bedrijf telt 400 medewerkers, bedient 530.000 klanten en biedt een waaier aan levens- en schadeverzekeringen aan via een netwerk van om en bij de 1.000 onafhankelijke makelaars. In 2018 bedroegen de totale premie-inkomsten ongeveer €685 miljoen. De activaportefeuille van Athora Belgium bedraagt ongeveer €6,5 miljard. www.athora.com/be

Over Athora Holding Ltd.

Athora is een verzekeraar en herverzekeraar die zich focust op de Europese markt. Het bedrijf zet haar focus, kapitaal, tijd en technische expertise in om klanten een stabiel en langetermijn rendement op haar producten aan te bieden. De belangrijkste dochterondernemingen van Athora zijn Athora Belgium N.V., Athora Lebensversicherung AG (Wiesbaden), Athora Ireland plc (Dublin) en Athora Life Re Ltd (Bermuda). De Athora groep heeft ongeveer 800 medewerkers, 800.000 polishouders en een totaal geconsolideerd vermogen van ongeveer €15 miljard. Voor meer informatie: www.athora.com.